Giesbeek – Kerksluiting en niet alleen in Giesbeek

Minder gelovigen, dus minder kerken

Maandag 21 oktober, Giesbeek – Het nieuws was al langer bekend, dus het mag geen verrassing zijn dat de kerk in Giesbeek een van de negen aangewezen locaties is die haar deuren gaat sluiten.

Het gevolg van een aftelsom in kerkelijke hoogtijdagen: minder dopen, minder communicantjes, nauwelijks vormelingen, het kerkelijk huwelijk vooral nog voor de mooie plaatjes en op een gewone zondag staan er soms meer mensen op het koor dan dat er in de kerk zelf zitten.

Daarbij zijn er ook nog te weinig pastores om de zieltogende geloofsgemeenschappen nieuw leven in te blazen. “De laatste doet het licht uit” was al vijftien jaar geleden de cynische opmerking van een van de vrijwilligers.

Sluiten is echter niet alleen de voor de hand liggende oplossing voor een kostenprobleem, de problemen die hieruit voortvloeien zijn even voor de hand liggend.
Oudere gelovigen zijn minder goed ter been en zullen niet snel elders gaan kerken.
De nu nog actieve kern van vrijwilligers zal zich misschien met minder enthousiasme inzetten voor een geloofgemeenschap op afstand.
En hoogtijdagen, zoals kerst en huwelijk, zijn minder aansprekend als ze niet meer in het hart van de eigen gemeenschap gevierd kunnen worden.

Vanavond 21 oktober waren nog zo’n 60 a 70 betrokken kerkgangers aanwezig op een avond die veel had van een afscheid.

Een afscheid van eeuwen gezamenlijk de mis vieren, tradities die rond de kerk ontstonden en hierin hun bestaansrecht vonden en het gevoel dat we dat delen en overdragen aan ons kinderen.

Nog even en het licht mag uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.