Giesbeek – Dorpsplatform organiseerde informatiemiddag Starterswoningen

‘Zonder ‘vraag’ zal de gemeente zelf geen initiatieven nemen!’

Wil je meedoen om dit geluid over woningbehoefte van starters over te brengen naar het gemeentehuis in Zevenaar? Meld je dan -liefst zo snel mogelijk- aan bij starterswoningen@dorpsplatformgiesbeek.nl

Afgelopen zaterdag 15 februari hield het Dorpsplatform Giesbeek een informatiemiddag over mogelijkheden voor starterswoningen, het huidige aanbod en bouwplannen en een behoeftepeiling daaraan.

De middag werd geleid door Willy van Haren van het Dorpsplatform. Hij gaf een korte introductie met daarin aandacht voor onder andere de leefbaarheid, de vergrijzing, belanghebbenden als de Paulusschool, verenigingen, winkels en andere ondernemers en het beleid van de gemeente Zevenaar in het coalitieakkoord.

In het coalitieakkoord staat dat de gemeente “bouwt afgestemd op vraag en aanbod, zowel huur als koop. passend bij de vraag naar het soort woningen en voor bepaalde doelgroepen (zoals starters, jongeren, alleenstaanden, gezinnen, senioren en statushouders) en betaalbaar voor de betreffende doelgroepen.”
Deze middag staat dus de woningbehoefte van de starters in het dorp Giesbeek centraal.

Voor wie mocht twijfelen aan (de omvang van) de woningbehoefte van starters, de grote zaal van Kulturhus de Brede Blik zat vol met voornamelijk jongeren, maar ook ouders en andere belangstellenden.
Meer dan 70 aanwezigen luisterden naar een uitgebreide uitleg over ideeën, plannen, (on)mogelijkheden en financieringsmogelijkheden.

Het huidige woningaanbod is heel beperkt, meestal vrijstaande woningen of ‘twee-onder-één- kappers’ en voor starters financieel niet bereikbaar. Bovendien moet aan bestaande woningen vaak nog veel worden opgeknapt. De gemiddelde prijs voor nieuwbouwhuizen in Gelderland is nu €233.000.

Joel Ebbers (Aannemersbedrijf Ebbers Giesbeek) ging uitgebreid in op (vaak tijdrovende en kostbare) hobbels bij de realisatie van woningen. Overleggen, procedures, onderzoeken en vergunningen.

Hij benadrukte de unieke ligging van Giesbeek, met het Rhederlaag; nabij de Posbank, Veluwezoom, het Montferland, de A12 en straks de A15; met voorzieningen als een school, supermarkt, horeca, jachthavens; cultuur, sport en evenementen; (internationale) bedrijvigheid.

Verder kwamen ook de verschillende reeds bestaande ideeën en plannen aan de orde.
Eén- en tweepersoonshuishoudens, appartementen en Tiny Houses passeerden de revue.

bebouwd worden

Daarnaast ging hij in op de bouwmogelijkheden in Giesbeek. Daarbij werd duidelijk dat er niet veel vierkante meters beschikbaar zijn binnen de huidige structuurvisie.

Er zijn beperkte mogelijkheden voor projectontwikkelaars, maar ook voor woningbouwvereniging plavei. want naast behoefte aan koopmogelijkheden voor starters is er duidelijk ook behoefte aan mogelijkheden om te huren.

Op enkele percelen zit een andere bestemming en zou de gemeente het bestemmingplan moeten wijzigen om woningbouw daar mogelijk te maken.

Na de pauze ging Moninca soumokil van SFin-Myburgh Regiobank uit Zevenaar, samen met collega’s Juliën Baakman en Daan van Onna in op de voorwaarden; de mogelijkheden voor financiering; instanties, termen en begrippen; en hypothecaire voorwaarden bij de aankoop van een huis.

Aan bod kwamen de financieringsopzet van een bestaande woning en van een nieuwbouwwoning; de kosten van een hypotheek en andere woonlasten.

Natuurlijk kon alleen uitgegaan worden van ‘gemiddelden’ en ‘richtprijzen’. Voor individuele situaties is maatwerkadvies nodig.
Voor starters is het niet mogelijk op basis van één inkomen een hypotheek te krijgen en een starterswoning te kopen.
Woningbouwvereniging Plavei zou een actieve rol bij huren kunnen (moeten?!) spelen.

Ook afgaande op de beleidsafspraken van de coalitiepartners in B&W en gemeenteraad moet de woningbehoefte van starters heel actief bij de gemeente onder de aandacht gebracht en gehouden worden.

Zonder ‘vraag’ zal de gemeente zelf geen initiatieven nemen!
De middag is dus afgesloten met een oproep om samen met de jongeren dit signaal indringend af te geven aan de gemeente dat er serieuze wensen zijn om in Giesbeek starterswoningen te realiseren.

Wil je meedoen om dit geluid over te brengen naar het gemeentehuis in Zevenaar? Meld je dan -liefst zo snel mogelijk- aan bij starterswoningen@dorpsplatformgiesbeek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.